Ελλάδα-Ιταλία, μερικές σκέψεις

Friday, March 11, 2016

Πολλές φορές τυχαίνει και ακούω πόσο όμορφη, τέλεια και καλύτερη είναι η Ιταλία από την Ελλάδα. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Παρακάτω θα αναλύσω μερικές σκέψεις μου πάνω στο ζήτημα.
Η Ιταλία καταρχήν δεν είναι τόσο ομοιογενής όσο η Ελλάδα. Ο Βορράς από το Νότο απέχουν έτη φωτός. Άλλη κουλτούρα, άλλη οικονομία, άλλος τρόπος ζωής. Εάν πάει κανείς στη Νάπολη και μετά στο Τορίνο, για παράδειγμα θα μείνει σοκαρισμένος από τη διαφορά των δύο πόλεων.
Φυσικά πρέπει να πω ότι και οι ιταλικές ταινίες, έχουν γαλουχήσει, κατά μεγαλό ποσοστό αυτό που πολλοί σκέφτονται για την Ιταλία. Το να ζεις στη Ρώμη δεν σημαίνει φυσικά ότι το πρωί πέρνεις τον καφέ σου με θέα το Κολοσσαίο και μετά κάνεις με τη βέσπα σου το γύρω της πόλης. Πιθανότατα θα είσαι μπλοκαρισμένος κάπου στην κίνηση και μπορεί να περάσουν και μήνες που δεν έχεις περάσει από το ιστορικό κέντρο και δεν έχεις δεί το Κολοσσαίο.
Τέλος, η χώρα εκτός από τα παραπάνω έχει πολλά οικονομικά προβλήματα. Μπορεί κάποιος που δουλεύει στο Μιλάνο, να ζει καλά και να έχει ένα υψηλό μισθό, αλλά η ανεργία στο νότο καλπάζει, και πολλοί νέοι ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 30. Επίσης, στη Ρώμη, ο μέσος μισθός ενός εικοσάρι με βία ξεπερνάει τα 1000 ευρώ, τη στιγμή που μια γκαρσονιέρα στο κέντρο κοστίζει τουλάχιστον 700 ευρώ..

Τελικά μήπως δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όσο θα θέλαμε;

0 comments: